Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Inloophuis De AnkerplaatsGepubliceerd 17 april 2015

"Ik ben damkampioen geweest", zegt Jan Passchier, terwijl hij een slok koffie neemt. "50 jaar lang. Ik zoek nog iemand die het hier in het inloophuis tegen me opneemt, op donderdag.” Jan is vaste gast in het inloophuis, hij kijkt er iedere week naar uit. Dan gaat hij met z’n fietsje naar De Ankerplaats aan de Voorstraat, in het Jeugdhuis, naast Het Anker. Iedere dinsdag en donderdag van 10.00 tot 11.45 is iedereen die behoefte heeft aan een praatje, bakje of een stukje gezellig hier welkom. Janna Guijt en Jeanet van der Marel zijn vandaag gastvrouw. Ze zijn zelf vrijwilliger en werken uitsluitend met vrijwilligers. De koffie wordt betaald uit giften. Eén keer in de maand wordt voor een klein prijsje soep met een broodje en een toetje geserveerd, voor €1,25 om precies te zijn. Daarmee bieden ze de mogelijkheid om ook een keer gezellig met anderen de maaltijd te houden en contacten te leggen. Er komen ongeveer 20 mensen, dat verschilt per keer.

Als we een kijkje nemen in het inloophuis vinden we er een stel gezellige mensen, wat ouder van leeftijd, maar jong van geest. Er zijn wat dames figuurtjes aan het knippen voor de kaarten die ze maken. Sommigen doen ook gewoon niks en genieten van het bakje en elkaar. Ada Bax-Meijvogel leest graag haar gedichten voor. "Het zegt alles van hoe het er in het inloophuis aan toegaat", zegt ze. "We zijn arm of rijk, jong of oud, maar één van geest. Hier in het inloophuis is iedereen welkom. Niemand wordt tot iets verplicht. We genieten van de kleine dingen, die de Vader in de hemel ons geeft. Hier ervaar je echt de liefde en warmte voor elkaar."

Terwijl de koffiekan rond gaat, wordt er gepraat, maar ook gewerkt. "Ja, praten en breinen gaan hier gelijk op”, zegt Janna. Jannie van Duijn en Elisabeth Hoek doen het voor Wit-Rusland en Roemenie, samen met nog meer gedreven 'breiers'. „Elisabeth is het opperhoofd, die geeft de opdrachten en let er op dat ze onder het kletsen geen steken laten vallen”, zegt Leuntje Vooijs. Ze weet ook te vertellen dat de dames samen goed voor meer dan 1000 mutsen, sjaals en truitjes zijn. "We kleden ze helemaal aan”, zegt Jannie. „En ik kleed iedereen uit”, zegt Elisabeth lachend. „Want we willen natuurlijk zoveel mogelijk geld voor het goede doel ophalen.”

Laat een reactie achter!

Volg ook op Facebook voor het laatste nieuws!

Facebook
© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer