Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Kunstproject voor Rijnsburgs Mausoleum

Mausoleum-Rijnsburg-inpressie-kunstwerk
04 maart 2017

Er wordt op initiatief van het Genootschap Oud Rijnsburg gewerkt aan een kunstproject voor het mausoleum in Rijnsburg. Het genootschap, de adviescommissie voor beeldende kunst, de wijkraad Rijnsburg, het comité Open Tuinen en de gemeente werken samen aan een plan om het mausoleum en het betekenisvolle gebied er omheen, onder de aandacht te brengen.

Door het verhaal van dit gebied op een kunstzinnige en informatieve wijze te vertellen en de ruimte opnieuw in te richten, wordt het een beleefbare plek die kunst en informatie op een natuurlijke wijze met elkaar verbindt.

Het ontwerp bestaat uit drie onderdelen:

Kunst: in het ontwerp worden vier bogen toegepast. De bogen staan op het schelpenpad en leiden de bezoeker als het ware door het gebied. De bogen doen denken aan de rozenbogen die destijds deel uitmaakten van de aanwezige kloostertuinen. Op elke boog staat een korte zin; de zinnen samen verbinden het heden met het verleden.

Informatie: het gebied kent een rijke historie, die het waard is om verteld te worden. Daarom wordt het transformatorhuisje aan vier zijden voorzien van tekstpanelen en foto's. Op het Burgemeester Koomansplein komt een informatiepaneel te staan.

Hekwerk: rond het mausoleum komt een hek dat zorgt voor bescherming van het praalgraf. Door de open structuur van het hekwerk blijft de informatie op de steen te lezen.

 

Belangrijke plek

Het mausoleum in Rijnsburg is historisch gezien een belangrijke plek, die met respect benaderd dient te worden. Dit gebeurde niet altijd. Vandalisme, vervuiling en zelfs grafschennis waren voor het genootschap aanleiding om het graf te beschermen en het gebied aan te pakken.

Het mausoleum is een van de belangrijkste plekken uit onze lokale geschiedenis. Hier zijn de stoffelijke resten bijgezet van de graven en gravinnen van het Hollandse Huis, de vroegere machtshebbers van het Graafschap Holland.

 

Hier stichtte Petronella van Saksen de Abdij van Rijnsburg. Onder bescherming van de graven en gravinnen van Holland werd het de belangrijkste vrouwenabdij van Holland. De geschiedenis van het Mausoleum is tot op heden onbelicht gebleven. Vanuit het Genootschap Oud Rijnsburg is hiervoor de aandacht gevraagd.

Meer Algemeen nieuws Terug naar het overzicht

Laat uw mening horen, reageer!

Meer nieuws

© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer