Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Stichting De Katwijkse Motor wil KW 166 weer naar Katwijk halen

08 maart 2017

In 2007 richtten een paar enthousiaste Katwijkers de stichting De Katwijkse Motor op. De doelstelling is om historische schepen waarmee plaatsgenoten in vroeger jaren hun brood verdienden, weer in de vertrouwde wateren terug te krijgen. Het eerste succes werd geboekt na de restauratie van het binnenvaartschip de 'Wilhelmina'. Nu staat de oude zeillogger KW 166 op het verlanglijstje.

IJsbrand Plug, Jan Haasnoot en Henk Ravensbergen ontdekten in 2009 de KW 166 uit 1915 die in Amsterdam aangemeerd lag. Het authentieke schip diende daar als woonboot van de Amerikaanse eigenaar. Het vaartuig kent een lange historie van meer dan een eeuw. Nadat het als zeilend vissersschip dienst had gedaan, werd hij later gemotoriseerd en deed dienst als vrachtschip in Denemarken. Momenteel ligt het schip in Den Helder. De eigenaar wil het van de hand doen, omdat hij naar zijn vaderland terug wil keren.

Cultureel erfgoed

IJsbrand Plug en PR-man Gert van der Plas bruisen van enthousiasme als ze hun plannen ontvouwen om het varend erfgoed terug naar Katwijk te krijgen. 'Het zou toch geweldig zijn om dit schip in de haven aan de Prins Hendrikkade voor het gebouw 'De Parledam' te zien liggen. Cultureel erfgoed van het oude Katwijk', mijmert Plug hardop.

Een betere plaats is er niet denkbaar om een stukje historie levend te houden. Maar het addertje onder het gras is het financiële plaatje. Voor de aankoop en een gedeelte van de restauratie is een bedrag van 300.000 euro nodig. Enkele Cultuurfondsen hebben toezeggingen gedaan het resterende bedrag van de restauratie te betalen. De stichting doet een beroep op sponsors met een hart voor de historie van het dorp. Sponsors krijgen er veel voor terug en mogen ook ideeën aandragen. Te denken valt aan een bedrijfspresentatie aan boord, een zeiltocht op de Noordzee of het IJsselmeer.

Sympathisanten gezocht

De boodschap van de beide mannen is duidelijk. Willen zij het varend museum inderdaad in de haven zien liggen, moeten er de nodige duiten op tafel komen. Een beroep op bedrijven waarvan de eigenaren een Katwijks hart hebben of particulieren wordt bij deze gedaan. 

Voor informatie over donaties en de geschiedenis van het schip zie www.katwijkermotor.nl.

Meer Algemeen nieuws Terug naar het overzicht

Laat uw mening horen, reageer!

Meer nieuws

© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer