Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Opschoonweek

21 februari 2017

Stichting Nederland Schoon organiseert op zaterdag 25 maart de Landelijke Opschoondag als aftrap van de Opschoonweek. Een snoepwikkel in de struiken, een paar uitgetrapte peuken in de goot en een achtergelaten colablikje op het strand. Zwerfafval is een grote ergernis voor veel mensen. Het heeft een negatieve invloed op het woonplezier. Zwerfvuil is slecht voor mens, dier en natuur: het kan de bodem of water vervuilen, trekt ongedierte aan of dieren eten het op of raken er in verstrikt. Ook blijft zwerfafval lang in het milieu aanwezig. Ieder jaar kost het opruimen van zwerfafval veel geld. Hoe meer acties worden opgetuigd, hoe beter het resultaat.

Het duurt vaak lang voordat zwerfafval is afgebroken. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Ook natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang liggen. Sommige stoffen breken zelfs helemaal niet af: plastic verbrokkelt wel in heel kleine stukjes, maar vergaat niet. Via het strand, de rivieren of de wind kan afval ook in zee terecht komen en ook daar voor vervuiling zorgen. In heel Nederland gaan verenigingen, buurtbewoners en scholieren aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Een schone straat, schoolplein, speeltuin of recreatiegebied is het gevolg en daar hebben we allemaal plezier van.

Gemeente ondersteunt elke actie

Mensen kunnen op zaterdag 25 maart of op een andere dag in de week van 25 t/m 31 maart aan de slag. Het staat iedereen vrij om zelf een schoonmaakactie te organiseren, op een dag en tijdstip dat u het beste schikt. Alles kan, zolang het verwijderen van zwerfafval maar onderdeel uitmaakt van de activiteit. Het hoeft geen grote actie te zijn. Een uurtje zwerfafvalprikken met buurtbewoners kan de buurt al zichtbaar opschonen. Gemeente Katwijk ondersteunt elke actie met schoonmaakmaterialen zoals hesjes, grijpers en afvalzakken. Na afloop wordt het materiaal én het verzamelde afval opgehaald. En natuurlijk ontvangen alle deelnemers een leuk bedankje.

Meld een actie aan

In verband met de voorbereiding, ontvangt de gemeente uw aanmelding graag uiterlijk vrijdag 10 maart.

Aanmelden kan via een formulier op www.katwijk.nl/schoon. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Hans van Duijn (h.vanduijn@katwijk.nl). Op www.katwijk.nl/schoon wordt ook een overzicht gemaakt met de aangemelde acties. Zo kunt u zien wie waar aan de slag gaat.

Meer Duurzaam & Groen nieuws Terug naar het overzicht

Laat uw mening horen, reageer!

Meer nieuws

© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer