Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Zondagpraet: Verdwijnt God in Nederland

10 april 2016

Zondagpraet is een rubriek over geloof en religie met dit keer een artikel van Jack Nugter.

Onlangs verscheen er een artikel met als kopje deze vraag: Verdwijnt God in Nederland? Een vraag die mij zorgen baart. In een tijd als deze, welke we het postmoderne tijdperk noemen, is religie juist welkom. Zoeken naar het spirituele, naar het hogere mag weer. Daarentegen is het wel waar dat het christelijke geloof steeds meer terrein moet inleveren. Veel kerken lopen leeg, maar anderzijds groeien er ook weer. Vooral de vrije evangelische kerken die een wat “minder geladen liturgie” hebben. Aan andere kant mogen we toch ook waardering uitspreken voor de orthodoxere kerken, die misschien als minderheid gezien worden, maar die wel standvastig blijven in hun leer en bestaan, en nog altijd elke zondag een groot aantal bezoekers heeft.

Maar nu over de vraag die mij zorgen baart. Als God in Nederland verdwijnt, geldt dat dan ook voor Katwijk? Als eerste wil ik daarop regeren vanuit het feit dat ik nooit en te nimmer kan geloven dat God uit Nederland verdwijnt. Het is juist andersom, Nederland (althans de bevolking) verdwijnt uit de aanwezigheid van God. Hij, de Almachtige Schepper van hemel en aarde, is de Alomtegenwoordige God die niet laat varen wat Zijn hand begonnen is.

Ten tweede dan de vraag: Geldt dit ook voor de inwoners van Katwijk en omstreken? Verdwijnt de meerderheid uit de relatie met God? Zo ja, dan heeft de kerk een belangrijke taak. De zekerheid hebben we dat de Heere God er is en we leven nog in de genadetijd waarin het evangelie verkondigd mag worden. Het evangelie dat gelooft mag worden tot zaligheid van een ieder die daar zijn of haar vertrouwen op stelt. Nee de Heere is niet verdwenen, maar de vraag is nu, en misschien wel heel persoonlijk; Waar bent u in relatie met Hem? Bent u verdwenen, terwijl Hij er nog is en genadig is? Denk dan aan de woorden van de schrijver aan de Hebreeën die zegt: “Heden, als u Zijn stem hoort, verhard dan uw hart niet.” (Hebreeën 3:15)

Zoekt Hem in gebed. De Heere God is er en nodigt u in Christus Jezus uit om tot Hem te komen. 

Ik wens u een hele goede zondag!

Met vriendelijke groet,

Ds. Jack Nugter

Meer Geloof & Religie nieuws Terug naar het overzicht

Laat uw mening horen, reageer!

Meer nieuws

© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer