Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Evaluatie woningmarkt: belangrijkste ontwikkelingen

27 november 2015

De Nederlandse woningmarkt houdt het hogere niveau van de verkopen volgend jaar vast. Dat is op te maken uit de berichtgeving van Rabobank Nederland. Kooitjes Makelaarsdiensten zet de belangrijkste ontwikkelingen op een rij:

Feiten en cijfers

·       Het aantal verkopen van bestaande woningen stijgt in 2015 met 19%
·       In 2016 houdt de markt het bereikte niveau vast met 175 tot 195 duizend transacties
·       De gemiddelde huizenprijs stijgt in 2015 met 2¾% en in 2016 met 2¾ tot 4¾%
·       Positieve invloed hebben de lage hypotheekrente, het hoge consumentenvertrouwen en de verwachte inkomensstijging
·       Hiertegenover staan de onderwaterproblematiek en de verlaging van de LTV-limiet
·       Wij verwachten dat de hypotheekrente ook volgend jaar op het lage niveau blijft

Hogere economische groei in 2016, mede door lastenverlichting

De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar naar verwachting met respectievelijk 2¼ en 2¾%. Deze groei is breed gedragen en komt voor rekening van zowel een toename van de uitvoer als de groeiende particuliere consumptie en private investeringen (tabel 1). De woningmarkt en de bredere economie hebben een positieve invloed op elkaar. De toename van de woningverkopen en huizenprijzen zorgt voor een groei van de woninginvesteringen en de particuliere consumptie. Voor de woningmarkt is met name belangrijk dat de werkgelegenheid aantrekt en de koopkracht verbetert, mede door de op Prinsjesdag gepresenteerde vijf miljard aan lastenverlichting.

Woningmarkt in 2016 op een hoger niveau

Het derde kwartaal van 2015 was qua verkoopaantallen beter dan wij hadden verwacht. Ook de gemiddelde huizenprijs steeg rustig aan verder. De opgang van de activiteit op de woningmarkt is in vrijwel alle provincies gaande. Voor wat betreft het aantal verkopen gaat de woningmarkt weer naar pre-crisisniveaus. Wij voorzien voor dit jaar uiteindelijk circa 182 duizend verkopen, een stijging van 19% ten opzichte van 2014. Voor volgend jaar wijzen de hogere economische groei en koopkracht in combinatie met het hoge vertrouwen, de stijging van de nieuwbouwverkopen en de lage hypotheekrente erop dat de woningmarkt dit niveau kan vasthouden. Tegelijkertijd verwachten wij niet dat de inhaalgroei van 2014 (+39%) en de stevige toename van dit jaar (+19%) volgend jaar in dezelfde mate doorzet. Wij verwachten een geringe groei naar 175 tot 195 duizend eigendomsoverdrachten. Volgend jaar zien we de markt ook minder ruim worden. De gemiddelde huizenprijsindex stijgt naar verwachting met 2,75 in 2015 en met 2,75 tot 4,75 in 2016.

Hypotheekrentes blijven naar verwachting laag

De totale hypotheekschuld zal dit jaar beperkt stijgen, omdat tegenover een toename van de nieuwe verstrekkingen hoge extra aflossingen staan. Die extra aflossingen zijn het gevolg van zowel de onderwaterproblematiek als de lage spaarrentes en fiscale prikkels. De hypotheekrentes braken tot nu toe vrijwel ieder kwartaal een nieuw laagterecord, maar lijken nu te stabiliseren. Hoewel volgend jaar lichte opwaartse druk kan ontstaan door een beperkte stijging van de kapitaalmarktrentes, verwachten wij dat de hypotheekrentes ook in 2016 op een laag niveau blijven.

Meer Huis & Geld nieuws Terug naar het overzicht

Laat uw mening horen, reageer!

Meer nieuws

© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer