Inloggen Mijn AOK

X

Registreren

Maak direct een gratis MIJN AOK account aan!

X

Met een Youngtimer geniet u als ondernemer fiscaal voordeel

02 november 2016

Sinds 2001 bestaat in Nederland de youngtimerregeling. Deze is door het ministerie van financiën in het leven geroepen waarbij u bijtelling betaald over de dagwaarde in plaats van de nieuwprijs. Met een Youngtimer geniet u dus een fiscaal voordeel: zodra een auto 15 jaar of ouder is, betaalt u niet de zakelijke bijtelling van 25% over de oorspronkelijke cataloguswaarde, maar 35% over de dagwaarde en daarmee bent u aanzienlijk voordeliger uit.

Bepalend voor de 15 jaarsgrens is de datum van eerste inschrijving zoals die op het oorspronkelijke kentekenbewijs staat vermeld. Het maakt daarbij niet uit in welk land die eerste inschrijving heeft plaatsgehad. In het geval van een auto uit het buitenland, neemt het RDW die datum van het buitenlandse kentekenbewijs over op het nieuwe Nederlandse kentekenbewijs. Op de site van de belastingdienst wordt nog eens uit de doeken hoe de regeling in zijn werk gaat.

Bijtellingsvriendelijk rijden: bepalen dagwaarde

De fiscus spreekt officieel over de waarde in het economisch verkeer (WEV) en in gewoon Nederlands is dat dan de dagwaarde. Deze waarde moet u bij de fiscus kunnen aantonen. In het jaar van aanschaf kunt u daar de aankoopfactuur voor gebruiken. Tevens is een taxatierapport ook geldig. De aanschafwaarde hoeft dus niet de dagwaarde te zijn, deze kan nl. lager uitvallen. Maar bij zakelijk gebruik schrijft u natuurlijk af op de auto en wordt de boekwaarde ieder jaar minder. Ook de dagwaarde verandert, maar let op: de ontwikkeling van de boekwaarde hoeft niet synchroon te lopen met de dagwaarde.

Bijtellingsvriendelijk rijden: een rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld: een BMW 530 D 2001 kostte destijds FL 130.000, of in eurotermen ruim €59.000,- Normaliter zou u 52% inkomstenbelasting betalen over 25% van de oorspronkelijke cataloguswaarde van € 59.000 een bijtelling voor het privé-gebruik van uw zakenauto van €7670 per jaar. Omdat deze Youngtimer BMW 15 jaar of ouder is, betaalt u in werkelijkheid maar 52% inkomstenbelasting over 35% van de huidige aanschafwaarde van € 10.950 oftewel een bijtelling van € 1992 per jaar. Dat scheelt u dus € 5687 netto per jaar! In het eerste jaar. In het daarop volgende jaar is de bijtelling nog maar € 1386 per jaar, en in het 3e jaar bedraagt de bijtelling slechts € 779 per jaar!, dat betekent nog geen € 65,- per maand.

In Nederland zijn een aantal bedrijven gespecialiseerd in Youngtimers. Kijk voor het actuele youngtimeraanbod en voor meer informatie op: www.khyoungtimers.nl

Koster & Hogeslag Youngtimers     
Nylonstraat 13E    
8281 JX Genemuiden     
T: 038 - 2600121    
Zondag gesloten

Meer Onderweg nieuws Terug naar het overzicht

Laat uw mening horen, reageer!

Meer nieuws

© 1997-2017 Alles over Katwijk  |  Voorwaarden  |  Disclaimer